Kan nervstimulering minska njurinflammationer?
Annette Bruchfeld, överläkare och docent på njurmedicinska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset och Institutet samt vetenskaplig sekreterare i svensk Njurmedicinsk förening, tror detta. 2014 beviljades hon 100.000 kronor av Njurfonden för studier av den kolinerga antiinflammatoriska effektorvägen vid inflammation, högt blodtryck och njursjukdom.
Vad är den kolinerga antiinflammatoriska effektorvägen?
Enkelt uttryckt kan man säga att det är en nervmedierad kommunikationsväg mellan hjärnan och de immunologiska processer som sker i kroppen. Kommunikationsvägen går till stor del via vagusnerven.
Vad har denna för betydelse?
Om en inflammatorisk process uppstår i kroppen känner nervsystemet av detta och skickar signaler via vagusnerven som aktiverar ett reflexsvar från centrala nervsystemet. Då frisätts ett ämne som heter acetylkolin, som genom att aktivera immunförsvaret minskar inflammationen i kroppen.
Varför är detta så intressant?
Man har i modeller av blodförgiftning och reumatism kunnat visa att vagusnervstimulering leder till minskad inflammation. En pacemakerliknande vagusnervstimulerare har nu testats på patienter med reumatism med preliminärt lovande resultat. Därför vill vi undersöka om det även kan gälla kroniskt inflammerade njursjuka patienter där inflammationen i sig är negativ på sikt.
Vad hoppas du att din forskning ska kunna leda till?
Min förhoppning är att studien kan leda till en ny behandlingsform vid njursjukdom som är kopplad till inflammation, antingen genom att vi kan stimulera vagusnerven direkt eller via nya läkemedel.
Var i forskningen befinner du dig nu?
Just nu genomför vi studier på dialyspatienter i samarbete med öron-, näs- och halsläkare där vi med en kateteter i näsborren stimulerar vagusnerven mekaniskt. Faller det väl ut kan vi pröva denna nya behandlingsform vid en rad inflammatoriska tillstånd hos njursjuka. De preliminära resultaten väntas senare i år.