Att leva med njursjukdom

En av tio lever med kronisk njursjukdom. Det påverkar livet på många olika sätt. Här delar några personer med sig av sina erfarenheter. För många skulle livet ha sett väldigt annorlunda ut om det inte var för de forskningsframsteg som gjorts.

”Stöd forskningen – för min dotters skull”

Tvåbarnspappan Niklas har Alports syndrom, en ärftlig sjukdom som påverkar hörsel, syn och njurar. Då barnen var små var han som sjukast, och behövde dialys. En njurtransplantation vände tillbaka livet. Men dottern Wilma har ärvt genen. 

Läs mer

Redo att möta framtiden

Emily började med dialys redan som 9-åring och blev sedan transplanterad. Nu har hon fått börja med dialys igen, men livet är mer än bara sjukdomen.

Läs mer

Ödet förde dem samman

Deras kärlekshistoria är lika vacker som den är sorglig. I 25 år levde och kämpade Sven och Siri tillsammans – genom hopp och förtvivlan, i framgång och motgång.

Läs mer

Jespers helande repertoar

Just när pandemin slog till förvärrades Jesper Lindells njur­sjukdom och en lång period av dialys och väntan på transplantation inleddes. Det som höll artisten uppe var musiken.

Läs mer

“Jag hoppas få behålla nästa njure längre”

Lova, 17 år, lider av kronisk avstötning – hon kommer att förlora njuren hon fick av sin pappa när hon var åtta år. Varför vissa transplanterade njurar håller kortare tid och andra längre är en gåta.

Läs mer

Servettdrottning med eget maskineri

Svenska servettfabriken drivs av 89-åriga Gun Malmqvist. Tack vare påsdialys med nattmaskin har hon dagarna fria att driva sitt företag med oförminskad energi.

Läs mer

Arne har fått extra år tack vare forskningen

Arne Johansson, 82 år, är en av de äldsta i Sverige som har hemdialys. Fyra gånger i veckan kopplar han själv upp sig mot dialysapparaten. Forskningens framsteg har gjort det möjligt.

Läs mer

”Nu vet vi att vi kommer göra gott när vi inte längre finns”

Judit var ofta sjuk som barn med förkylningar och infektioner som avlöste varandra. Läkarna i Rumänien gjorde vad de kunde och gav henne starkare och starkare antibiotikakurer för att få stopp på infektionerna.

Läs mer