Att leva med njursjukdom

En av tio lever med kronisk njursjukdom. Det påverkar livet på många olika sätt. Här delar några personer med sig av sina erfarenheter. För många skulle livet ha sett väldigt annorlunda ut om det inte var för de forskningsframsteg som gjorts.

Jespers helande repertoar

Just när pandemin slog till förvärrades Jesper Lindells njur­sjukdom och en lång period av dialys och väntan på transplantation inleddes. Det som höll artisten uppe var musiken.

Läs mer

“Jag hoppas få behålla nästa njure längre”

Lova, 17 år, lider av kronisk avstötning – hon kommer att förlora njuren hon fick av sin pappa när hon var åtta år. Varför vissa transplanterade njurar håller kortare tid och andra längre är en gåta.

Läs mer

Servettdrottning med eget maskineri

Svenska servettfabriken drivs av 89-åriga Gun Malmqvist. Tack vare påsdialys med nattmaskin har hon dagarna fria att driva sitt företag med oförminskad energi.

Läs mer

Arne har fått extra år tack vare forskningen

Arne Johansson, 82 år, är en av de äldsta i Sverige som har hemdialys. Fyra gånger i veckan kopplar han själv upp sig mot dialysapparaten. Forskningens framsteg har gjort det möjligt.

Läs mer

”Nu vet vi att vi kommer göra gott när vi inte längre finns”

Judit var ofta sjuk som barn med förkylningar och infektioner som avlöste varandra. Läkarna i Rumänien gjorde vad de kunde och gav henne starkare och starkare antibiotikakurer för att få stopp på infektionerna.

Läs mer

Hon vågade ta språnget

Som liten hade hon en dröm om att bli en ballerina. När kärleken förde henne till Sverige upptäcktes hennes njursjukdom. Nu är Boa transplanterad och baletten en verklighet.

Läs mer

Forskningen kan förändra livet för min dotter

Anders, 41 år, har polycystisk njursjukdom. För fyra år sedan fick han en njure från sin fru. Sjukdomen är ärftlig och ett av deras fyra barn har den också. Familjen hoppas att forskningen ska göra att deras dotter slipper en transplantation i framtiden.

Läs mer

”Det handlar om mina barns framtid”

Min farfar dog i sviterna efter lång njursjukdom när han var 61. Min pappa när han var 47. Jag bär på den ärftliga njursjukdomen FSGS och kan bara hoppas på forskningen.

Läs mer