”Ska du dö nu mamma?”

24 maj 2023

När Cecilia Sjöqvist berättade för sina barn att hon har njursjukdomen Iga-nefrit blev de oroliga. Iga-nefrit är den vanligaste formen av njurinflammation, vilket i sig är den vanligaste orsaken till att njurarna fungerar så dåligt att dialys eller njurtransplantation blir livsnödvändigt. Men orsaken är ofta okänd och sjukdomen kommer smygande, inledningsvis utan symtom.

Forskningen väcker hopp

– Den största påfrestningen med att ha en osynlig sjukdom är att man inte vet. När ska jag bli sjuk? Hur sjuk kommer jag att bli? Den psykiska oron tär nog mest, säger Cecilia.

– När jag berättade hemma blev mina barn jätteoroliga och frågade ”ska du dö nu mamma?”.

I många fall av kronisk njurinflammation saknas effektiv behandling. Man vet att en aktivering av immunsystemet ligger bakom, och inflammationen leder till att njurfunktionen långsamt försämras och på sikt kan gå förlorad. Varför detta sker och orsaken till att vissa personer drabbas, och andra inte, är föremål för intensiv forskning.

Tack vare forskningen har det nyligen kommit nya läkemedel som kan bromsa försämringen. Det väcker hopp hos personer som Cecilia och deras närstående.

– Jag är nu insatt på en ny medicin, och de senaste proverna visar att den verkar bromsa upp min sjukdom, så nu ser allt ljusare ut!

Stöd njurforskningen, för att ge hopp åt alla med njursjukdom.
Ge en gåva till Njurfonden!

Foto & film: Slate Production

Swisha din gåva

Du kan swisha din gåva genom att scanna koden i din Swish-app eller genom att skriva in vårt swishnummer nedan.

900 3674

Skattereduktion för gåvor

Genom att stötta njurforskningen kan du få upp till 3 000 kronor i skattereduktion! Gåvan måste vara på minst 200 kronor/per gång och totalt 2000 kronor under ett år till en eller flera av Skatteverket godkända gåvomottagare.

Läs mer

Vår givarservice

Ring vår givarservice på 020-900 100. Vår givarservice hjälper dig med att besvara frågor om ditt givande. Här kan du få hjälp med ditt gåvoblad och du kan välja att få en faktura på gåvobeloppet eller swisha direkt efter samtalet. Telefontid 8.00-17.00 helgfri vardag.

Du kan även ge en gåva här:
90-konto: 900 367-4  (900 462-3, för gåvor med OCR-märkt inbetalningskort.)
Bankgiro: 900-3674
Swish: 900 3674
Var noga med att ange vem minnesgåvan gäller!