I ur och skur för njurarnas skull

18 juni 2024

Den 15 juni cyklade Oscar Bergman tillsammans med tre vänner den 315 kilometer långa Vätternrundan för att uppmärksamma njursjukdomar och samla in pengar till forskningen.

”Första tanken var aldrig igen…”

Det var ett trött och blött men lyckligt sällskap som kom i mål I Motala efter nästan 15 timmars cykling runt Vättern. Ändamålet var att samla in pengar till njurforskningen genom Njurfonden som sponsrat grabbarna med cykeltröjor. Här berättar initiativtagaren Oscar Bergman om den tuffa upplevelsen.
– Vi kom iväg med minsta marginal till startlinjen och lyckades hålla en bra takt och med gott humör i solen fram till Jönköping. Väl där retades backarna med oss men utan att vinna. I Hjo avnjöt vi lasagne och hängde på en löst sammansatt grupp amatörcyklister som gav oss bra hastighet i många mil. De sista tre milen öste regnet ned och vi trampade på i autopilot innan vi gled in strax under 15 timmar från start.

Oscar Bergman, som idag är 29 år, lever sedan några år tillbaka med njursjukdomen IgA-nefrit som upptäcktes när han var 25 år.
– Jag började cykla för att jag ville ta tag i min hälsa och att cykla Vätternrundan blev ett mål. Jag lanserade denna idé för mina tre kompisar som nappade och kontaktade Njurförbundet för cykeltröjor med Njurfondens logga på till oss, säger Oscar.

På frågan om gänget kan tänka sig att ta sig an Vätterrundan igen, svarar Oscar:
– Första tanken var aldrig igen, men redan någon dag senare funderar man på om man ändå inte ska köra nästa år också.

Det finns fortfarande möjlighet att stödja Oscars insamling. Insamlingen avslutas den 18 juni. Oscar passar på att skicka ett stort tack för alla gåvor och lovord som strömmat in.

Läs en tidigare artikel om Oscar Bergman: Han cyklar för Njurfonden

Stöd Oscars insamling

Starta en egen insamling

Vill du också stötta njurforskningen med en egen personlig insamling? Det är enkelt att komma igång! Du väljer själv vad du vill uppmärksamma, inget sammanhang är för litet. När du satt upp din insamling och ditt mål så dela kampanjen på sociala medier och ta hjälp av dina vänner och bekanta. Lycka till!

Starta en egen insamling!