Game changer vid PKD?
Polycystisk njursjukdom (PKD) har länge ansetts vara en progressiv och irreversibel sjukdom, med endast en tillgänglig bromsmedicin. Nu kan ett forskarteam vid University of California i Santa Barbara, USA vara en ny behandling på spåren: en speciell diet.
– Dieten är förvånansvärt effektiv – mycket effektivare än någon läkemedelsbehandling vi har testat, säger Thomas Weimbs, professor i molekylär cellbiologi, vars arbete främst fokuserar på de molekylära mekanismerna som ligger bakom polycystisk njursjukdom och relaterade njursjukdomar.
I tidigare studier fann forskarteamet, som leds av Thomas Weimbss, att en minskning av matintaget i musmodeller, bromsade tillväxten av polycystiska njurar, men vid den tiden visste de inte varför. I sin nya studie har teamet identifierat den specifika metabola processen som bromsar sjukdomens utveckling.
– Det finns ett sätt att undvika utvecklingen av cystor genom dietinsatser där kroppen bränner fett istället för kolhydrater, säger Thomas.
Ketosis, det metaboliska tillståndet som uppstår när levern i stor omfattning frisätter ketonkroppar i blodet, och som främjas av den ketogena dieten, har vid studierna visat sig stanna och till och med reversera sjukdomsutvecklingen.
– Cystorna verkar till stor del vara glukosberoende, säger Thomas. När vi fastar tar våra kolhydratreserver mycket snabbt slut och för att inte dö tar våra kroppar energin från våra fettreserver. Fettreserverna delas upp i fettsyror och ketoner som förser kroppen med energi istället för glykos. Närvaron av ketoner i blodet hämmar tillväxten av njurcystor. Och med en jämn tillgång i blodbanan verkade ketonerna vända sjukdomsutvecklingen hos mössen.
Problemet med typisk västerländsk kost är att vi nästan aldrig går in i ketos: vi äter högkolhydrathaltiga livsmedel med mycket socker nästan kontinuerligt under dagen, vilket säkerställer en kontinuerlig tillförsel av glukos, vilket främjar cystbildningen vid polycystisk njursjukdom.
– Ketoner tillhör en klass av tre olika naturligt förekommande molekyler, fortsätter Thomas. Av särskilt intresse är en som kallas BHB (beta-hydroxibutyrat), som har visat sig påverka många signalvägar som är implicerade i PKD. Vi har funnit att bara genom att mata mössen med just den ketonen, uppstår de gynnsamma effekterna av ketos, utan att ens någon speciell dietbegränsning behövs, vilket gör upptäckten till något rent fantastiskt. BHB som tillägg till en normal högkolhydratdiet fungerade utmärkt på mössen. Efter fem veckors behandling med BHB i dricksvattnet, var mössens polycystiska njurar nästan oskiljbara från normala.