Ödet förde dem samman

22 juni 2022

Deras kärlekshistoria är lika vacker som den är sorglig. I 25 år levde och kämpade Sven och Siri tillsammans – genom hopp och förtvivlan, i framgång och motgång. Trots alla svårigheter minns ändå Sven tillbaka på deras tid tillsammans med mycket kärlek och värme, en tid han trots allt aldrig hade velat byta bort.

2003 upptäcktes det att Siri fått livmoderkroppscancer och behövdes opereras akut. I samband med operationen upptäcktes även små cystor på lever och njurar, en sjukdom som kallas autosomal dominant polycystisk njursjukdom (ADPKD1). Men det visade sig bara vara början på en lång och utdragen mardröm. De följande åren opererades Siri för nya typer av cancer, flera gånger. Samtidigt försämrades Siris njurvärden kraftigt. Till en början fick hon peritonealdialys tre gånger per dag i hemmet, men kunde sen övergå till dialys på natten.

En natt blev det läckage i dialysmaskinen, 12 liter vatten hade pumpats ut på golvet
– Siri stod i vattnet och Sven Jonsson levde 25 år med sin fru Siri innan hon gick bort i cancer- och njursjukdom. De sista åren försökte de fokusera på det som skapade glädje och gav positiv energi.
Foto: Sven Jonssongrät och jag såg elsladden till maskinen ligga i vattnet. Jag blev livrädd och rusade för att koppla bort den… allt gick som tur var bra, men det kändes som vi hela tiden balanserade på dödens kant, minns Sven.

Men det var inte bara Siri som var sjuk. Alla som stod Siri nära, som älskade Siri drabbades. Ansvaret för att beställa mediciner, dialysvätska, den dagliga vården och omsorgen med mera behövde Sven ta hand om i allt större utsträckning.

Jag är så tacksam för allt vi fick uppleva tillsammans och den innerliga kärlek vi kände för varandra

– Jag har arbetat i sjukvården i 27 års tid med teknikutveckling inom hemsjukvård så jag kände mycket väl till de utmaningar man kan ha. Ändå blev det en chock över allt man måste hantera som anhörig, säger Sven. Det är ett tungt ansvar och på det har man den konstanta oron, den river i en dag som natt. Men man har inget val för man älskar varandra, man kämpar på så gott man kan. Trots sjukdomarna gjorde vi vårt bästa för att försöka leva – inte bara överleva.

– Vi gjorde utflykter, gick skogspromenader eller njöt av vimlet på Gröna Lund, åt lunch och middagar ute. Jag lagade också goda middagar hemma och Siri gjorde fantastiska dukningar. Varje dag firade vi att vi fick en dag till tillsammans, säger Sven.

2020 får Siri en stroke, som ledde till återkommande epilepsianfall. Under året blir hon allt sämre och i början av 2021 avslutades alla behandlingar och palliativ vård sattes in. Trots att de vet att slutet är nära fylls ändå dagarna med mycket skratt och kantas av kärlek och värme.

– Under de här sista dagarna fick Siri plötsligt aptit och ville ha popcorn, isglass och mat och vi pratade och hade roligt åt allt vi gjort tillsammans, minns Sven.
27 dagar senare somnar Siri in med sin stora kärlek Sven bredvid sig.

Sven idag:
– Jag är så tacksam för allt vi fick uppleva tillsammans och den innerliga kärlek vi kände för varandra. Men jag önskar att fler förstod, att även vården förstod, att det inte bara är en person som blir sjuk, utan även hur tungt det är att stå bredvid – att alla i en familj drabbas.

Sven Jonsson levde 25 år med sin fru Siri innan hon gick bort i cancer- och njursjukdom. De sista åren försökte de fokusera på det som skapade glädje och gav positiv energi.

På bilden: Sven och Siri Jonsson. Foto: Sven Jonsson