Servettdrottning med eget maskineri

oktober 13, 2021

Det är en varm junidag när jag stiger av Lidingöbanan vid station AGA. Här ligger ett industriområde med flera företag och jag är här för att träffa Gun Malmqvist, grundare och vd för Svenska servettfabriken, och som också är i behov av regelbunden påsdialys. När jag kliver in i lokalen möts jag av rader av servetter och konstgjorda blommor. Det är mycket färger och olika mönster. Sedan möts jag av en glad Gun som börjar visa mig runt på tryckeriet medan hon svarar på mina frågor.

– Mitt intresse för färg och form började när jag gick en blomsterkurs i Danmark 1968. Efter det började jag ta fram blommor i siden, för på den tiden fanns det bara plastblommor. Första produkten jag lanserade var dock ljusmanschetter, sedan kom blommorna och ljusen och sist servetterna. Allt färgmatchat av mig, säger Gun.

1973 startade hon Svenska servettfabriken på Lidingö och företaget har nu funnits i nästan 50 år. Hon berättar att hon var den första i Sverige med en tryckpress med sex färger. Färgkombinationerna gjorde att företaget fick mycket jobb.

– I början hade vi säljare som besökte butikerna och sålde produkterna, men idag finns bara fabriken på Lidingö kvar och produkterna säljs nu till grossister, designers och privatpersoner. Kunderna kan även designa sina egna servetter och trycka vilket mönster de vill, säger Gun.

Hon anser att det viktigaste vid utformningen av servetter är att de kommer med ett positivt budskap, att man får ut något av servetten. Hon berättar att företaget bland annat säljer till äldreboenden och att de gamla är så glada över servetterna.

– Bland våra stora kunder finns Lagerhaus, Indiska, många designers samt Newbody som bland annat säljer till idrottsföreningar, säger hon.

Hennes problem med njurarna upptäcktes för 30 år sedan vid en rutinkontroll hos läkaren. Efter det blev det årliga kontroller och slutligen fick hon komma en gång i månaden.

– Jag har under hela tiden som jag haft problem med njurarna mått bra och inte haft några symptom. Det är konstigt att man inte känner någonting, men att njurarna ändå slutar fungera. Jag uppmanar alla att kontrollera njurarna regelbundet, säger hon.

Gun arbetar oavbrutet och tar aldrig semester så när hon fick beskedet om att hennes njurar inte längre fungerade tillräckligt bra blev hon rädd över vad det skulle innebära för hennes arbete.

– Jag började med bloddialys tre gånger i veckan på Danderyds sjukhus och då var det svårt att driva ett företag. Men efter att en sköterska berättat att jag kunde sköta min dialys själv, gick jag över till påsdialys hemma på natten. Med det har jag fått tillbaka mitt liv, säger Gun.

Om Gun hade vetat tidigare att hon med hjälp av en maskin kunde sköta dialysen själv så hade hon börjat långt tidigare. Hon hoppas att det kommer spridas mer kunskap om hur man sköter dialysen hemma.

”Jag besväras inte av att köra maskinen varje natt.”

– Idag lever jag ett helt vanligt liv och besväras inte av att köra maskinen varje natt. Maskinen laddas på kvällen 10 minuter och på morgonen avslutas den på fem minuter. Sedan är dagen fri, säger Gun.
Gun berättar att hon dagen efter vår intervju ska fira sin 89-års dag. Hon reflekterar över att hon varit med om mycket i sitt liv. Hon är uppväxt i Fredrika i Lappland med en pappa som var skogsarbetare och en mamma som var lärarinna. Hon har också en bror.

– På den här tiden fick kvinnorna stå tillbaka för männen. Min mamma fick inte arbeta som lärarinna när hennes man var skogsarbetare. Det gick inte för sig. Först långt senare när tiderna förändrades kunde min mamma arbeta som lärarinna, säger Gun.

Som kvinnlig entreprenör sedan nästan 50 år tillbaka har Gun ofta blivit illa bemött av männen. Många har frågat henne vems sekreterare hon är! Hon är tacksam över att tiderna blivit bättre, men säger också att det överallt måste bli helt lika villkor för kvinnor och män.

– Vi kvinnor är mjukare än männen men vi ger oss inte så lätt. Har man en idé ska man utveckla den, aldrig ge sig, utan gå sin egen väg, fastslår Gun.

Idag har Svenska servettfabriken fyra anställda och omsätter fyra miljoner kronor om året. Från början var Guns fyra barn med i företaget, men idag är bara hennes dotter anställd. Förra året under pandemin var det värsta året i företagets historia.

– 2020 var ett katastrofalt år. Butikerna hade inga kunder och försäljningen gick ner oerhört mycket. Men idag har vi desto mer jobb, säger Gun.

Förutom att driva Svenska servettfabriken har Gun drivit livsmedelsbutiker, blomsteraffär, bageri och damfrisering. Listan som företagare är lång.

– Jag är en sann entreprenör och tycker om när det rör sig och när man får tänka nytt, säger Gun.

Vid denna ålder så slösar Gun inte bort sin tid, umgänge med familjen är prioriterat. Hon planerar inte så långt fram utan vill hon träffa sina barn och barnbarn gör hon det samma dag.

Hon säger att livet har så mycket att ge och att det bara är att ta för sig. Hon säger att de som funderar på att ha påsdialys hemma gärna får kontakta henne för att få mer information.

– Det är också viktigt med forskning kring njursjukdomar. Jag tror inte folk generellt tänker så mycket på sina njurar förrän de blir drabbade. Det är viktigt med information kring detta och att sjukvården kan ge oss patienter bästa möjliga vård, avslutar Gun.

Text: Annelie Olsson Larsson Foto: Peter Knutson

Arkiv

”Ska du dö nu, mamma?”

maj 24, 2023

När Cecilia Sjöqvist berättade för sina barn att hon har njursjukdomen Iga-nefrit blev de oroliga. Iga-nefrit är den vanligaste formen…

Läs mer >

”Stöd forskningen – för min dotters skull”

april 14, 2023

Tvåbarnspappan Niklas har Alports syndrom, en ärftlig sjukdom som påverkar hörsel, syn och njurar. Då barnen var små var han…

Läs mer >

Redo att möta framtiden

december 15, 2022

Emily började med dialys redan som 9-åring och blev sedan transplanterad. Nu har hon fått börja med dialys igen, men…

Läs mer >

Solrosor till förmån för njurforskning

september 6, 2022

Familjen Sjöstedt på Alfvesta Säteri utanför Eskilstuna har samlat in drygt 35 000 kronor till Njurfonden genom att erbjuda självplock…

Läs mer >

Ödet förde dem samman

juni 22, 2022

Deras kärlekshistoria är lika vacker som den är sorglig. I 25 år levde och kämpade Sven och Siri tillsammans –…

Läs mer >

Jespers helande repertoar

februari 4, 2022

Just när pandemin slog till förvärrades Jesper Lindells njur­sjukdom och en lång period av dialys och väntan på transplantation inleddes.…

Läs mer >

”Jag hoppas få behålla nästa njure längre”

december 10, 2021

Lova, 17 år, lider av kronisk avstötning – hon kommer att förlora njuren hon fick av sin pappa när hon…

Läs mer >

Servettdrottning med eget maskineri

oktober 13, 2021

Svenska servettfabriken drivs av 89-åriga Gun Malmqvist. Tack vare påsdialys med nattmaskin har hon dagarna fria att driva sitt företag…

Läs mer >

Arne har fått extra år tack vare forskningen

juni 30, 2021

Arne Johansson, 82 år, är en av de äldsta i Sverige som har hemdialys. Fyra gånger i veckan kopplar han…

Läs mer >

”Nu vet vi att vi kommer göra gott när vi inte längre finns”

april 21, 2021

Judit var ofta sjuk som barn med förkylningar och infektioner som avlöste varandra. Läkarna i Rumänien gjorde vad de kunde…

Läs mer >

Hon vågade ta språnget

februari 25, 2021

Som liten hade hon en dröm om att bli en ballerina. När kärleken förde henne till Sverige upptäcktes hennes njursjukdom.…

Läs mer >

Forskningen kan förändra livet för min dotter

oktober 15, 2020

Anders, 41 år, har polycystisk njursjukdom. För fyra år sedan fick han en njure från sin fru. Sjukdomen är ärftlig…

Läs mer >

september 1, 2020

Starka tillsammans Att få ett sjukt barn ger ett emotionellt extrabagage. Linda, mamma till Sidra som föddes med en ovanlig…

Läs mer >

Hon lever med en sällsynt sjukdom

juni 17, 2020

Redan som halvårsbaby började Lisa Nolér kaskadkräkas och föräldrarna sökte vård. En ovanlig sjukdom, metylmalonsyremi, förstörde njurarna. Idag är Lisa…

Läs mer >

Hämtar kraft från konsten

mars 26, 2020

Amir Boric kom från Bosnien till Sverige år 1995. Han är idag en etablerad konstnär och i behov av bloddialys…

Läs mer >

Njursjukdom borde synas där det finns mycket folk.

december 17, 2019

Ju fler som känner till njursjukdom, desto mer pengar får den nog. När systrarna Linnea och Louisa föddes var det…

Läs mer >

Mer pengar skulle hjälpa så många.

oktober 10, 2019

Karolis var 4,5 år när han kom från Litauen till Sverige. Mamma Annica och pappa Roger visste att han hade…

Läs mer >

Det är bara forskningen som kan ge mitt och andra njursjuka barn en bättre framtid.

augusti 27, 2019

I februari 2018 kom Alf till världen. Till en början verkade allt bra men ganska snart började han gå ner…

Läs mer >

Att hamna på dialys var som en mardröm för mig.

juni 20, 2019

Mojgan levde ett friskt liv fram till sin andra graviditet. Efter en för tidig förlossning började hennes resa som njursjuk.…

Läs mer >

Det är tack vare njurforskningen jag lever.

februari 1, 2019

Som liten hade Frej betydligt mindre energi än sina kamrater. Han behövde dricka vatten hela tiden och kräktes ofta. Sex…

Läs mer >

Vi som är njursjuka måste höras mer.

november 6, 2018

När Susanna var 12 år började hon kissa blod. Hon togs till sjukhuset där läkarna försökte utreda vad det var.…

Läs mer >

Erika har satt både ljus och ljud på njursjukdom.

juni 28, 2018

När Erika hade varit på Kuba i två månader för att lära sig mer om den kubanska musiken fick hon…

Läs mer >

Mina operationsärr berättar min historia.

april 17, 2018

Erik föddes med en sällsynt sjukdom som innebär att musklerna kring njurar, urinblåsa och urinledare är förslappade. Det innebär att…

Läs mer >

Nu har jag varit njurfrisk i 15 år.

december 4, 2017

När Malin var 11 år reagerade hennes föräldrar på att hon fortfarande kissade i sängen på natten. Två år senare…

Läs mer >

Sjukdomen har knutit oss samman.

oktober 5, 2017

I familjen Gillberg är det bara pappa Anders som inte har cystnjurar. Mamma Pernilla, dottern Moa och sönerna Sten och…

Läs mer >

Elliot vet vad han vill med forskningen.

juni 29, 2017

För fyra och ett halvt år sedan var Elliot frusen, svullen och orkeslös, på grund av en defekt som får…

Läs mer >

Snart 40 år i njursjukas tjänst.

mars 29, 2017

Håkan Hedman är förbundsordförande i Njurförbundet, medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin och sedan 2014 ordförande i Njurfonden. Hans brinnande intresse…

Läs mer >

Jag har sjukdomen. Men den har inte mig.

januari 4, 2017

I samband med ett läkarbesök 2003 blev Carl övertalad att göra en hälsoundersökning. Ett år senare stod det klart att…

Läs mer >

När får vi med njursjukdom en egen gala?

december 2, 2016

Anna sökte hjälp för svåra magsmärtor när hon var nio år. Sju år senare skulle hon få sin diagnos: mikroskopisk polyangit – en kronisk sjukdom som i första hand hade angripit hennes njurar. Idag lever Anna med en ny njure och undrar hur länge den kommer att hålla. Kapaciteten har redan minskat med 13 procent.

Läs mer >

Forskningen ger hopp

november 1, 2016

Bengt var bara åtta, nio år gammal när toalettbesöket förvandlades till en mardröm och han började ropa efter sin mamma.…

Läs mer >

För mig är transplantationsproblemen långt ifrån lösta.

september 1, 2016

Maria var tio år och gick i fjärde klass när hemtelefonen ringde. Det var skolsköterskan som hävdade att hon hade…

Läs mer >

De långsikta resultaten av transplantationer behöver förbättras

augusti 3, 2016

Peter var 22 år när han bestämde sig för plugga sitt tredje år på universitet i Japan och gick till läkaren för att få ett friskintyg. Men läkarbesöket visade att han hade IgA-nefrit.

Läs mer >

Det handlar om mina barns framtid.

juni 1, 2016

Min farfar dog i sviterna efter lång njursjukdom när han var 61. Min pappa när han var 47. Jag bär på den ärftliga njursjukdomen FSGS och kan bara hoppas på forskningen.

Läs mer >

Lösningen verkar alltid ligga 10-15 år framåt i tiden.

april 26, 2016

Som 16-åring blev Henrik förkyld, trött och hängig. Plötsligt svullnade ena fotleden upp och därefter en handled. Efter tre månader…

Läs mer >

Pontus lever tack vare forskningen

april 4, 2016

Ishockey, innebandy och fotboll… När man träffar Pontus förstår man inte vilken resa han har varit med om. Född utan…

Läs mer >

Tänk att få behålla en transplanterad njure!

mars 16, 2016

Mitt första minne är hur rädd för läkarna jag är. Jag är tre år och de sticker mig med nålar. Vid det laget har jag redan opererat bort mina njurar, fått dialys och genomgått min första njurtransplantation.

Läs mer >