Jespers helande repertoar

februari 4, 2022

Just när pandemin slog till förvärrades Jesper Lindells njur­sjukdom och en lång period av dialys och väntan på transplantation inleddes. Det som höll artisten uppe var musiken.

”Oh but the truth is… I´m still living with my folks… And my doctor says he don´t know… And that´s what bothers me the most… I got too sick to travel last fall… And now I don´t know what to do…”

Textraderna är hämtade från musikartisten Jesper Lindells låt ”Christmas Card” och hans nya album ”Twilights” som släpps i januari. Han skrev låten när han gick i dialys strax före jul förra året. Han säger att den handlar om att man kanske inte orkar säga som det är, man brukar ju slentrianmässigt säga ”det är bra” när någon frågar. Men Jesper mådde inte bra när han gick i dialys.
– Det är en låt om livets stora dröm som är på obestämd paus på grund av sjukdom och isolering, säger Jesper.
Jespers njursjukdom IgA-nefrit upptäcktes när han var 17 år. Njurkapaciteten minskade successivt och hösten 2020 var den nere på 10 procent och han fick börja i bloddialys på sjukhuset i november.

– Jag fick gå i dialys tre gånger i veckan, fem timmar varje gång, och för mig var det traumatiskt. Hela mitt liv förändrades. Jag gick i dialys i sju månader och det var det tuffaste jag har gått igenom i hela mitt liv, berättar han.
Vid denna tid var pandemin fullt utbredd och den 27-åriga Jesper flyttade hem till sina föräldrar för att undvika smitta. Först utreddes hans mamma för att donera en njure men på grund av för låg njurfunktion så blev det till slut hans pappa som donerade en njure.
– Den 10 juni 2021 blev jag transplanterad med min pappas njure i Uppsala och det var en lyckad transplantation.

Han säger att han idag mår bra i kroppen men att han mår psykiskt dåligt av allt han gått igenom med sin sjukdom. Hela dialysen blev ett trauma.
– Jag är bara 28 år och man tror ju kroppen ska klara allt. Att sedan gå igenom allt det här har varit jobbigt. Jag har oroat mig mycket över om kroppen ska stöta bort njuren och att man är känslig för infektioner. Det kommer ta tid att lära sig leva med det här. Jag går nu hos en kurator på njurkliniken och uppmuntrar andra till att söka den hjälp som finns.

”Jag har oroat mig över om kroppen ska stöta bort njuren”

Det som hållit Jesper uppe under denna sjukdomsperiod är musiken. Musiken är hans livlina och kall i livet.
– Allt började när jag var 13 år. Jag höll på med fotboll och lyckades bryta benet i en match. Under tiden jag satt i rullstol hittade jag mammas gitarr i garderoben och började spela lite. Min bror spelade bas och gitarr så musiken hade ju funnits där men nu var det ingen tvekan om att det var musik jag skulle hålla på med, berättar han.
Han flyttade från hemstaden Ludvika till Örebro när han var 17 år och gick på musikgymnasium. Där bildade han ett rockband där han spelade bas och sjöng.
Efter gymnasiet bröt bandet upp och Jesper flyttade till Göteborg. Både hans pappa Anders och bror Anton jobbar som brevbärare och det blev även det perfekta extraknäcket för Jesper.

– Chefen för ett internationellt musikbolag, BMG, får nu en låt jag skrivit uppspelad för sig och de vill signa mig solo. Jag flyttar till Stockholm och skriver och spelar in låtar men skivan får ingen respons från BMG.
Istället blir det ett samarbete med Lolita Pop-veteranerna Benkt Söderberg och Sten Booberg som ger resultat. I Benkts studio lär Jesper känna Benkts döttrar Klara och Johanna Söderberg från First Aid Kit, och plötsligt är de med och sjunger på Jespers låtar. År 2017 släpps EP:n och låten ”Moving Slow” vilken blir en mindre radiohit. Låten är fortfarande en ständigt växande streaming-favorit med nästan fem miljoner lyssningar på Spotify.
– Klara och Johanna bjuder sedan in mig att vara med på deras Leonard Cohen-föreställning på Dramaten vilket var väldigt kul. Vi spelade där vid fyra tillfällen och låtarna finns nu på Spotify.

År 2019 släpper Jesper sitt första album ”Everyday Dreams” på eget bolag. Albumet plockas även upp av ett skivbolag i Kalifornien och släpps i resten av världen. Plattan får mycket bra recensioner. Ett fåtal spelningar genomförs samma år och en omfattande turné är planerad för år 2020. Men på grund av pandemin och njursjukdomen blir han tvungen att flytta hem till föräldrarna och pojkrummet.
– Det är nu jag börjar skriva på låtarna till andra albumet ”Twilights” och även det albumet kommer på eget bolag i januari. Mycket av texterna är hämtade från hur jag har mått och vad jag gått igenom med sjukdomen under denna period. Jag och mitt nuvarande band har hämtat mycket musikalisk inspiration från gruppen The Band. Vi har spelat in låtarna live, alla i samma rum.

”Kunskaperna om njur­sjukdomar är dålig och det pratas inte om det”

En oväntad svår sak att hantera med att vara njursjuk tycker Jesper är att människor inte förstår han är sjuk för att sjukdomen inte syns. Och nu när han är transplanterad tror folk att han är frisk igen och att det inte finns några problem. Han tycker det är jobbigt att vara immunnedsatt och att pandemin inte är över. På grund av det har han fått lite bacillskräck och håller ordentliga avstånd.
–Kunskaperna om njursjukdomar är dålig och det pratas inte om det. Det här behöver förändras, en gala för njursjuka vore bra, säger han.

På sin fritid innan Jesper transplanterades så red han islandshäst och tyckte det var jättekul. Nu efter transplantationen får han inte göra det på grund av immunhämmande behandling under ett halvår, han ser fram emot att få göra det igen.
– Just nu lyssnar jag mycket på musik och skriver texter och umgås med mina närmsta vänner. Jag ser fram emot att få komma tillbaka till ett normalt liv. Mitt mål är att må bra och fortsätta kunna göra musik. Jag hoppas de spelningar vi har inbokade för 2022 kommer gå att genomföra, vi avvaktar covid-19 utvecklingen.

Text: Annelie Olsson Larsson Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

Arkiv

Redo att möta framtiden

december 15, 2022

Emily började med dialys redan som 9-åring och blev sedan transplanterad. Nu har hon fått börja med dialys igen, men…

Läs mer >

Solrosor till förmån för njurforskning

september 6, 2022

Familjen Sjöstedt på Alfvesta Säteri utanför Eskilstuna har samlat in drygt 35 000 kronor till Njurfonden genom att erbjuda självplock…

Läs mer >

Ödet förde dem samman

juni 22, 2022

Deras kärlekshistoria är lika vacker som den är sorglig. I 25 år levde och kämpade Sven och Siri tillsammans –…

Läs mer >

Jespers helande repertoar

februari 4, 2022

Just när pandemin slog till förvärrades Jesper Lindells njur­sjukdom och en lång period av dialys och väntan på transplantation inleddes.…

Läs mer >

”Jag hoppas få behålla nästa njure längre”

december 10, 2021

Lova, 17 år, lider av kronisk avstötning – hon kommer att förlora njuren hon fick av sin pappa när hon…

Läs mer >

Servettdrottning med eget maskineri

oktober 13, 2021

Svenska servettfabriken drivs av 89-åriga Gun Malmqvist. Tack vare påsdialys med nattmaskin har hon dagarna fria att driva sitt företag…

Läs mer >

Arne har fått extra år tack vare forskningen

juni 30, 2021

Arne Johansson, 82 år, är en av de äldsta i Sverige som har hemdialys. Fyra gånger i veckan kopplar han…

Läs mer >

”Nu vet vi att vi kommer göra gott när vi inte längre finns”

april 21, 2021

Judit var ofta sjuk som barn med förkylningar och infektioner som avlöste varandra. Läkarna i Rumänien gjorde vad de kunde…

Läs mer >

Hon vågade ta språnget

februari 25, 2021

Som liten hade hon en dröm om att bli en ballerina. När kärleken förde henne till Sverige upptäcktes hennes njursjukdom.…

Läs mer >

Forskningen kan förändra livet för min dotter

oktober 15, 2020

Anders, 41 år, har polycystisk njursjukdom. För fyra år sedan fick han en njure från sin fru. Sjukdomen är ärftlig…

Läs mer >

september 1, 2020

Starka tillsammans Att få ett sjukt barn ger ett emotionellt extrabagage. Linda, mamma till Sidra som föddes med en ovanlig…

Läs mer >

Hon lever med en sällsynt sjukdom

juni 17, 2020

Redan som halvårsbaby började Lisa Nolér kaskadkräkas och föräldrarna sökte vård. En ovanlig sjukdom, metylmalonsyremi, förstörde njurarna. Idag är Lisa…

Läs mer >

Hämtar kraft från konsten

mars 26, 2020

Amir Boric kom från Bosnien till Sverige år 1995. Han är idag en etablerad konstnär och i behov av bloddialys…

Läs mer >

Njursjukdom borde synas där det finns mycket folk.

december 17, 2019

Ju fler som känner till njursjukdom, desto mer pengar får den nog. När systrarna Linnea och Louisa föddes var det…

Läs mer >

Mer pengar skulle hjälpa så många.

oktober 10, 2019

Karolis var 4,5 år när han kom från Litauen till Sverige. Mamma Annica och pappa Roger visste att han hade…

Läs mer >

Det är bara forskningen som kan ge mitt och andra njursjuka barn en bättre framtid.

augusti 27, 2019

I februari 2018 kom Alf till världen. Till en början verkade allt bra men ganska snart började han gå ner…

Läs mer >

Att hamna på dialys var som en mardröm för mig.

juni 20, 2019

Mojgan levde ett friskt liv fram till sin andra graviditet. Efter en för tidig förlossning började hennes resa som njursjuk.…

Läs mer >

Det är tack vare njurforskningen jag lever.

februari 1, 2019

Som liten hade Frej betydligt mindre energi än sina kamrater. Han behövde dricka vatten hela tiden och kräktes ofta. Sex…

Läs mer >

Vi som är njursjuka måste höras mer.

november 6, 2018

När Susanna var 12 år började hon kissa blod. Hon togs till sjukhuset där läkarna försökte utreda vad det var.…

Läs mer >

Erika har satt både ljus och ljud på njursjukdom.

juni 28, 2018

När Erika hade varit på Kuba i två månader för att lära sig mer om den kubanska musiken fick hon…

Läs mer >

Mina operationsärr berättar min historia.

april 17, 2018

Erik föddes med en sällsynt sjukdom som innebär att musklerna kring njurar, urinblåsa och urinledare är förslappade. Det innebär att…

Läs mer >

Nu har jag varit njurfrisk i 15 år.

december 4, 2017

När Malin var 11 år reagerade hennes föräldrar på att hon fortfarande kissade i sängen på natten. Två år senare…

Läs mer >

Sjukdomen har knutit oss samman.

oktober 5, 2017

I familjen Gillberg är det bara pappa Anders som inte har cystnjurar. Mamma Pernilla, dottern Moa och sönerna Sten och…

Läs mer >

Elliot vet vad han vill med forskningen.

juni 29, 2017

För fyra och ett halvt år sedan var Elliot frusen, svullen och orkeslös, på grund av en defekt som får…

Läs mer >

Snart 40 år i njursjukas tjänst.

mars 29, 2017

Håkan Hedman är förbundsordförande i Njurförbundet, medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin och sedan 2014 ordförande i Njurfonden. Hans brinnande intresse…

Läs mer >

Jag har sjukdomen. Men den har inte mig.

januari 4, 2017

I samband med ett läkarbesök 2003 blev Carl övertalad att göra en hälsoundersökning. Ett år senare stod det klart att…

Läs mer >

När får vi med njursjukdom en egen gala?

december 2, 2016

Anna sökte hjälp för svåra magsmärtor när hon var nio år. Sju år senare skulle hon få sin diagnos: mikroskopisk polyangit – en kronisk sjukdom som i första hand hade angripit hennes njurar. Idag lever Anna med en ny njure och undrar hur länge den kommer att hålla. Kapaciteten har redan minskat med 13 procent.

Läs mer >

Forskningen ger hopp

november 1, 2016

Bengt var bara åtta, nio år gammal när toalettbesöket förvandlades till en mardröm och han började ropa efter sin mamma.…

Läs mer >

För mig är transplantationsproblemen långt ifrån lösta.

september 1, 2016

Maria var tio år och gick i fjärde klass när hemtelefonen ringde. Det var skolsköterskan som hävdade att hon hade…

Läs mer >

De långsikta resultaten av transplantationer behöver förbättras

augusti 3, 2016

Peter var 22 år när han bestämde sig för plugga sitt tredje år på universitet i Japan och gick till läkaren för att få ett friskintyg. Men läkarbesöket visade att han hade IgA-nefrit.

Läs mer >

Det handlar om mina barns framtid.

juni 1, 2016

Min farfar dog i sviterna efter lång njursjukdom när han var 61. Min pappa när han var 47. Jag bär på den ärftliga njursjukdomen FSGS och kan bara hoppas på forskningen.

Läs mer >

Lösningen verkar alltid ligga 10-15 år framåt i tiden.

april 26, 2016

Som 16-åring blev Henrik förkyld, trött och hängig. Plötsligt svullnade ena fotleden upp och därefter en handled. Efter tre månader…

Läs mer >

Pontus lever tack vare forskningen

april 4, 2016

Ishockey, innebandy och fotboll… När man träffar Pontus förstår man inte vilken resa han har varit med om. Född utan…

Läs mer >

Tänk att få behålla en transplanterad njure!

mars 16, 2016

Mitt första minne är hur rädd för läkarna jag är. Jag är tre år och de sticker mig med nålar. Vid det laget har jag redan opererat bort mina njurar, fått dialys och genomgått min första njurtransplantation.

Läs mer >