Hon vågade ta språnget

23 februari 2021

Som liten hade hon en dröm om att bli en ballerina. När kärleken förde henne till Sverige upptäcktes hennes njursjukdom. Nu är Boa transplanterad och baletten en verklighet.

Boa Jung, 38 år, från Sydkorea, åkte år 2006 till Beijing i Kina för att studera kinesiska och senare för att arbeta med affärsutveckling. Där på plats mötte hon den stora kärleken Mikael från Sverige som arbetade inom turismsektorn. År 2010 lämnade de Kina för att flytta till Sverige.
– Att komma till Sverige innebar en stor omställning för mig på många sätt. Svenskar är mer individuella än koreaner. I Korea umgås man ofta med sina arbetskamrater, även utanför arbetsplatsen, i mycket större utsträckning än i Sverige. Koreaner är nyfikna, involverade och har åsikter om det mesta som rör vänner och arbetskamrater. Svenskar å andra sidan håller sig mer på ”sin kant” och vill inte lägga sig i för mycket. Just den sociala aspekten var den största skillnaden mellan länderna och det som tagit längst tid att vänja sig vid, säger Boa.

Som barn i Sydkorea hade Boa en del problem med kroppen och uppvisade olika typer av symptom, bland annat besvär med sina leder. Hon fick dock aldrig någon sammanfattande diagnos. När hon kom till Sverige fick hon år 2011 diagnosen SLE (systemisk lupus erythematosus) och APS (antifosfolipidsyndromet). Sjukdomen SLE hade attackerat kroppens egna organ och förstört Boas njurar. Nu var hon i behov av en transplantation och i väntan på transplantation fick hon gå i dialys. Sökandet efter en lämplig donator började.

– När min mamma fick veta att jag var i behov av en njure sa hon att om njuren passade kunde hon komma till Sverige och genomgå en operation för transplantation av hennes njure. Det var väldigt stort för mig att hon ville göra detta för mig, säger Boa.
Boas mammas njure var kompatibel och hon kom till Sverige. I mars 2013 genomgick Boa och hennes mamma en transplantation vid Huddinge sjukhus i Stockholm. Allt gick bra och båda två klarade operationerna bra. Idag äter Boa ett tiotal mediciner för bland annat immunsuppression, högt blodtryck och blodförtunnande.

– Idag mår jag bra, jag tar mina mediciner, röker inte och dricker inte alkohol. Jag har hittat en balans i livet och utifrån mina förutsättningar med vissa begränsningar lever jag egentligen som alla andra, säger Boa.
De första åren efter transplantationen var tuffa för Boa då hennes arbete innebar mycket resande och stor stress, vilket påverkade henne negativt. Nyligen bytte Boa jobb till en något lugnare tjänst som Document Controller på Northvolt. Arbetet innebär mindre stress och resande, vilket har varit mycket positivt.

Under den tid som Boa tillbringade på sjukhus så kände hon sig mycket svag och kände att hon ville använda sin kropp mycket mer. Hon tänkte på sin dröm som barn att bli ballerina och dansa balett och lovade sig själv att om hon skulle bli frisk så skulle hon börja dansa. Så år 2016 när hon kände sig stark nog började hon på Balettakademin i Stockholm.

Baletten har hjälpt mig att uppskatta min kropp på nytt.

– Det var en fantastisk känsla att börja dansa balett. I baletten kan du träna alla dina färdigheter som du är född med och även de som du kanske inte visste du hade. Du får bättre styrka, flexibilitet och balans, säger Boa.
Boa pratar entusiastiskt om hur roligt det också är med balett och om gemenskapen med de andra dansarna. Hon älskar klassisk musik och dansar gör de alltid till levande musik. Efter ett pass är alla glada och fnissar, något som Boa kallar ”balettfniss”.
– Baletten har hjälpt mig uppskatta min kropp på nytt, säger Boa.
Under baletten lärde Boa känna Corinna, 50 år, och de blev nära vänner. Tillsammans har de nu startat ett konto på Instagram ”balletwithyou” för alla vuxna dansare och där de vill inspirera till en hälsosammare livsstil. Dansar gör de också nu på Balett Stockholm.
– Alla förknippar ofta balett med en smal, vacker tjej. Men det är inte bara så, balett är verkligen för alla, det passar alla och är en bra träningsform, säger Boa.

På frågan hur hon klarade av alla sjukhusvistelserna berättar Boa att det var viktigt att hitta på något roligt varje dag, till exempel promenerade hon runt på sjuk­husen med sin man och utforskade allt. Även idag när Boa tillsammans med sin man sorterar mediciner varannan vecka, gör de något kul utav det och ser det inte som något tråkigt som bara måste göras.
– När jag var sjuk var det även viktigt för mig att ha något under kontroll, så varje dag skrev jag dagbok där jag mätte mitt blodtryck och min temperatur och jag hade järnkoll på mina mediciner. Det gjorde mig lugn, säger Boa.

Samma dag som Boa och jag pratas vid berättar hon att hon gjort ett corona-test då hon misstänker att hon kanske har smittats en andra gång. I mars 2020 fick hon och hennes man corona första gången och var isolerade i fyra månader. Det fanns inga bra tester då men efteråt har de gjort anti-kroppstest som visade att de hade corona.

– Coronan förde även med sig lite positiva saker som att människor är försiktiga när de visar förkylningssymptom och stannar hemma. För oss som har nedsatt immun­försvar så är ju även en vanlig förkylning jobbig att få, så det tycker jag är bra, säger Boa.
Boa blev väldigt glad när vi hörde av oss från Njurförbundet och säger att hon här nu hittat ett viktigt forum som tar upp frågor hon brinner för nämligen att hjälpa njursjuka personer till ett bra liv.

– Njurförbundet och Njurfonden har en väldig viktig roll. Vem som helst kan drabbas av njursjukdom, även bebisar och det är viktigt att se till att de här patienterna får leva ett så friskt liv som möjligt, säger Boa.

Sedan avslutar hon intervjun med att säga:
–Jag tror på att människor måste hjälpas åt och hitta vägar för de som drabbas av njurproblem. När jag var sjuk fick jag hjälp av andra men idag är jag en frisk njurpatient och jag hoppas att min historia kan inspirera andra, och kanske kan min community ”balletwithyou” på Instagram, hjälpa någon att leva ett hälsosammare liv.

Text: Annelie Olsson Larsson
Foto: Peter Knutson

Fakta

Namn: Boa Jung Ålder: 38 år
Bor: Bandhagen i Stockholm
Familj: Sin man Mikael, mamma och syster med familj i Sydkorea
Yrke: Document-controller på Northvolt
Hälsa: Sjukdomarna SLE och APS. Njurtransplanterad 2013
Motto: ”To be a better version of myself”

KORT OM  SLE  OCH APS
SLE är en kronisk sjukdom där immunförsvaret angriper den egna kroppen. SLE drabbar främst kvinnor (80-90  %). Symptomen uppträder ofta i skov och kan vara svår trötthet, feber, minskad aptit och påverkan på inre organ. Varje år insjuknar cirka 400 personer i Sverige.
APS är ofta kopplad till SLE. Sjukdomen leder till blodproppar i de djupa venerna som kan ge upphov till lilablåfläckiga hudutslag.