World Kidney Day 10 mars
Fånga upp barnen med tidiga tecken på njursjukdom i skolhälsovården
Njurförbundet driver nu frågan om att införa regelbundna urinprov och blodtryckskontroller i skolhälsovården som en billig insats med potentiellt stora hälsovinster. Som det ser ut idag riskerar skolhälsovården att missa barn och ungdomar med högt blodtryck, nedsatt njurfunktion och till och med grav njursvikt.
Njurförbundet har tidigare genomfört en undersökning som visade att drygt 40 procent av den vuxna befolkningen inte har lämnat ett urinprov under de senaste fem åren. När Njurförbundet ställde frågan till ungdomar blev svaret att de aldrig under hela sin skoltid fått lämna ett urinprov eller fått sitt blodtryck kontrollerat i samband med de obligatoriska hälsoundersökningarna. Bengt Rippe är professor i Njurmedicin.
-Att mäta blodtryck och analysera ett urinprov är en mycket enkel och billig undersökning som kan utföras på alla skolsköterskemottagningar, säger Bengt. Testresultaten ger en indikation på om eleven har drabbats av en njursjukdom, diabetes eller har en infektion i urinvägarna som måste utredas vidare. Mot bakgrund av en av tio svenskar har nedsatt njurfunktion och att tidig upptäckt av njursjukdom ofta ger goda möjligheter att bromsa sjukdomsförloppet, tycker jag detta anmärkningsvärt. Ingen har hittills tagit tag i detta ur ett hälsoekonomiskt perspektiv, men även ur så krass synvinkel tror vi att enkla hälsotester i skolan lönar sig.
Bengt Rippe begär nu tillsammans med tre andra professorer och Njurförbundet att Socialstyrelsen reviderar nuvarande riktlinjer för skolhälsovården så att urinprov och blodtryckskontroll blir obligatoriskt vid de regelbundna hälsokontrollerna i grundskolan och i gymnasiet, något som Njurförbundet krävde redan 2014.