Två nya läkemedel ger förbättrad överlevnad och skydd för hjärtat
European Society of Cardiology, ESC, har vid sin årliga kardiologiska kongress presenterat två studier med positiva resultat för njursjuka.
Behandling med SGLT2-hämmare kan nu etableras även vid kronisk njursjukdom när en ny studie med läkemedlet dapagliflozin visar påfallande goda resultat. Njurarna skyddas, hjärtsvikt minskas och överlevnaden förbättras, skriver Dagens Medicin som har bevakat kongressen.
Studieresultaten välkomnas av Jonas Spaak, kardiolog och ansvarig för ett centrum för patienter med samtidig hjärt-, njur- och diabetessjukdom på Danderyds sjukhus.
− Tidigare studier har visat att SGLT2-hämmare kan vara njurskyddande vid diabetes och hjärtsvikt. De här resultaten bekräftar att behandlingen kan vara njurskyddande även vid mer avancerad njursvikt och även hos patienten utan diabetes, säger han.
Jonas Spaak väntar sig att dapagliflozin och/eller andra SGLT2-hämmare snart blir godkända som behandling vid både hjärtsvikt och kronisk njursjukdom.
Den andra studien rör läkemedelskandidaten finerenon som kan minska risken för hjärtsviktsrelaterade sjukhusinläggningar för patienter med kronisk njursjukdom och samtidigt typ 2-diabetes.
Finerenon hör till typen av läkemedel, MRA, som är milt vätskedrivande och som anses ha njur- och hjärtskyddande effekter. Problemet är att hittills tillgängliga läkemedel av samma typ höjer nivån av kalium, vilket kan vara extra farligt vid njursvikt. Finerenon är dock framtaget för att ha mindre effekt på kaliumnivån.
Resultatet välkomnas av Olof Heimbürger, som är överläkare på Karolinska universitetssjukhuset och vetenskaplig sekreterare i Svensk njurmedicinsk förening.
– Nya behandlingar med kardiovaskulär skyddseffekt är verkligen inte vanliga för patienter med kronisk njursjukdom. Men nu har SGLT2-hämmarna och även detta läkemedel kommit. Effekten i studien är intressant inte minst för att många av de här patienterna också har samtidig hjärtsvikt, säger han.
Finerenon har än så länge inte marknadstillstånd inom EU.