Nytt läkemedel kan vara på gång mot ADPKD.
Forskare vid University of Sheffield är tillsammans med forskare i USA och det Glasgow-baserade bioteknikföretaget Mironid på väg att utveckla en ny typ av läkemedel för behandling av autosomal dominerande polycystisk njursjukdom (ADPKD).
ADPKD förekommer hos cirka 12 miljoner människor världen över och orsakas av ett genetiskt fel som stör den normala utvecklingen av njurceller. Störningen ger upphov till cystbildning, vilket ger upphov till vätskefyllda blåsor som så småningom förstör normal njurvävnad och gör att njurarna slutar fungera ordentligt. Detta innebär att patienterna med tiden behöver livräddande behandlingar som dialys eller njurtransplantation.
I ADPKD-celler utvecklas cystor på grund av att de innehåller högre nivåer av en ”budbärarmolekyl” som kallas cyklisk AMP (eller cAMP) än normalt. En av de många kända funktionerna i cAMP är att kommunicera med cellerna när de ska delas och när de ska utsöndra vätska.
Den nya läkemedelssammansättningen, som har utvecklats vid Mironid Ltd, aktiverar ett enzym som kallas PDE4, vars naturliga roll är att bryta ner cAMP. Forskare hos Mironid har kunnat visa hur de nya småmolekyl-aktivatorerna av PDE4-enzymer verkar för att minska sjukdomsdrivande cAMP-signalering.
Genom att använda cellinjer och patientvävnader härledda från ADPKD-patientnärer, har forskare vid Sheffield och i USA kunnat bekräfta att den nya substansen reducerar nivåerna av cAMP i sjukdomscellerna och att cystornas antal och tillväxt minskar. Resultaten publicerades den 18 juni i den amerikanska tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Dessutom verkar den nya substansen kunna kontrolleras snabbt och noggrant hos patienterna, avseende dosen. Detta tyder på att en framtida behandling av ADPKD kan skräddarsys för individuella patienters behov och svårighetsgraden av deras sjukdom utan biverkningar som ofta ses vid andra tillvägagångssätt. Rent teoretiskt kan substansen även minska cystbildning på grund av ADPKD i andra organ, speciellt i levern.
Professor Albert Ong, nefrolog och professor i njurmedicin, är den som har lett experimenten vid University of Sheffield.
– Läkemedelsutveckling fokuserar vanligtvis på att hitta sätt att blockera molekylära och kemiska processer, inte att göra tvärt om, så det här är en annorlunda metod, säger han. Som forskare är det väldigt spännande att vara involverad i den tidiga utvecklingen av en helt ny typ av läkemedel. Det är också väldigt uppmuntrande för mig som kliniker eftersom de flesta av de genetiska sjukdomarna inte kan botas. Den här upptäckten ger hopp för de många patienter jag träffar om att det kan finnas en annan ny, effektiv behandling i framtiden för att hålla sjukdomen under kontroll mycket längre, antingen som ensam behandling eller i kombination med andra läkemedel såsom tolvaptan. Jag vill gärna tro att ADPKD i framtiden kan vara en sjukdom som människor kan lyckas hantera utan att den förkortar livet.