Ny studie ska mildra klåda bland njurpatienter.
För vissa personer med njursjukdom kan kliande hud vara ett stort problem. Det kan bland annat orsaka betydande obehag och försämra sömnen. Problemet är särskilt stort bland unga dialyspatienter, eftersom de av misstag kan dra ut kateter eller fistlar när de kliar sig under sömnen.
På University of Manchester pågår nu ett projekt som syftar till att göra klåda till ett mindre problem för personer med njursjukdom. Dr. Sabine Van De Veer är drivande bakom Kidney Research UKs IRRITATE project.
– En av fem personer med njursjukdom upplever kliande hud, men de beskriver sällan sina problem för vårdpersonal, vilket betyder att klåda ofta förblir obehandlat, även om vi har behandlingar som fungerar, säger hon.
Manchester-forskarna har tillsammans med 22 läkare och sjuksköterskor från tre olika njurmottagningar intervjuat 25 personer med njursjukdom som har klåda.
– Våra intervjuer har visat på några orsaker till varför patienter inte berättar om sina klådbesvär. Ibland tror inte patienterna att deras klåda beror på deras njursjukdom, medan vissa patienter inte tar upp det eftersom de tror att klåda inte är behandlingsbart. Ibland är tiden med läkaren heller inte tillräckligt lång för att de ska ha tid att nämna det och de prioriterar andra, mer oroande hälsoproblem.
Forskarna kommer nu att bjuda in 60 njurpatienter för att undersöka huruvida accelerometrar, det vill säga rörelsesensorer, kan bidra till att lösa problemen. Genom att fästa dessa runt handlederna kan läkarna se hur patienterna har rört sig under sömnen, vilket är en bra indikation på hur stort problemet är. Forskarna hoppas att deras arbete kommer att hjälpa njurpatienter och deras läkare att bedöma hur stora problemen med klåda är samt erbjuda bästa möjliga behandling.