Ny läkemedelskandidat möjliggjorde transplantation hos 46 sensiterade patienter.
Läkemedelskandidaten imlifidase ser ut att ha god potential för behandling av högsensiterade patienter i samband med njurtransplantationer. Det visar en svensk fas II-studie som presenterades vid 19th Congress of the European Society for Organ Transplantation (ESOT) i Köpenhamn.
Studien inkluderade 46 patienter, varav 50 procent hade en cPRA på 100% (mått på sensiteten), 85% var positiva vid korstester (utgör hinder för transplantation) och 70 procent hade genomgått en återtransplantation.
Efter behandling med imlifidase sjönk nivåerna av donatorspecifika antikroppar (DSA) snabbt och samtliga korstester omvandlades till negativa, vilket möjliggjorde transplantationer av samtliga patienter.
Även om man såg en ökning av donatorspecifika antikroppar hos majoriteten av patienterna efter transplantationen, fanns det inget statistiskt säkerställt samband mellan de donatorspecifika antikropparna och avstötningsreaktioner. Antikroppsrelaterade avstötningsreaktioner förkom hos 33 av patienterna, men alla kunde behandlas med framgång. Efter sex månader låg den genomsnittliga njurfunktionen stabilt kring 60 ml/min/1,73 m².
Den övergripande slutsatsen är att imlifidase är en lovande läkemedelskandidat som snabbt kan omvandla positiva korstest till negativa och därmed möjliggöra transplantationer med organ från en avliden donator hos de mest högsensitiserade patienterna som annars skulle få fortsätta med dialys.