Klimatförändringar kopplat till ökad njursjukdom
Ju varmare det blir, desto fler kommer att drabbas av försämrad njurfunktion. Detta visar forskning som nyligen publicerats i en artikel i tidskriften The Lancet Regional Health.
Forskare vid Monash University i Australien har för första gången kvantifierat förekomsten av njursjukdom som ett resultat av temperaturförändringar genom att studera sambandet mellan temperatur och njursjukdom i Brasilien, skriver vetenskapsreporter Johan Nilsson i DN. Forskarnas beräkningar visade att cirka 7,4 procent av antalet sjukhusinläggningar i Brasilien kunde tillskrivas förändringar av temperaturen, vilket i så fall skulle motsvara 202 000 patienter. Studien visar vidare att en grad Celsius högre snittemperatur dagtid, ökar risken för njursjukdom med i genomsnitt en procent.
Men varför just njurarna?
Njurarna är det organ i kroppen som är med och styr kroppstemperaturen genom att de ser till att vätske- och saltbalansen i kroppen är som den ska. Ju varmare det blir, desto mer vatten måste vi dricka, vilket gör att risken för vätskebrist ökar i takt med temperaturen, något som i sin tur ökar risken för njurproblem.
År 2017 visade en artikel i The Lancet att runt 2,6 miljoner dödsfall varje år beror på dåligt fungerande njurar och att förekomsten av dessa sjukdomar hade ökat med 26 procent, jämfört med föregående decennium, en ökning som delvis sätts i samband med den pågående klimatförändringen.