Grönt ljus för att odla mänskliga organ i djur.
Djur med mänskliga celler kan bli framtidens organdonatorer. Det tror den japanska stamcellsforskaren Hiromitsu Nakauchi, som är den första forskaren i världen som har fått statligt tillstånd att skapa djurembryon som innehåller mänskliga stamceller, efter att ett förbud mot detta hävdes i Japan tidigare i år.
Hiromitsu Nakauchi, som leder forskarteam vid University of Tokyo samt Stanford University i Kalifornien, planerar nu att odla mänskliga celler i mus- och råttaembryon för att transplantera dessa embryon till surrogatdjur.
Tekniken går ut på att ge mänskliga stamceller till ett djurembryo på ett sätt så att de mänskliga cellerna bildar ett specifikt organ. Målet är att odla fram mänskliga organ i djur för transplantation till människa.
– Det är ett väldigt utmanande projekt, säger Hiromitsu. För tio år sedan trodde ingen att vi skulle kunna producera en råttbukspottkörtel i en mus, men det kunde vi. Mitt favoritdjur är grisar eftersom de får fler än tio kultingar, växer väldigt fort och har en fysiologi och organstorlek som är ganska lik människans. Förhoppningsvis har vi de här grisarna om fem år och kan använda deras organ i sjukvården om tio.