Fungerande mini-njure av mänskliga stamceller har odlats fram.
Funktionellt fungerande mini-njurar som kan filtrera blod för att producera urin har nu framgångsrikt odlats fram av mänskliga stamceller med möss som värddjur. Försöken, som har utförts av ett forskarteam vid Manchester University i England, beskrivs som ett rejält kliv mot en ny och lovande behandlingsform vid njursjukdom.
Enligt Susan Kimber, professor vid universitetets biovetenskapliga fakultet, Medicine and Health, finns det ingen som tidigare har lyckats odla fram mänskliga njurar i möss. I försöken kunde hennes team visa att ett flourescerande färgämne som injicerades i mössen filtrerades bort från blodet och in i njurkanalerna. Njurkanalernas uppgift är att selektivt reabsorbera de nyckelmolekyler som passerar genom njurnystanen, främst salter, men även glukos och hindra dem från att gå förlorade, vilket också skedde i försöken.
Tidigare ansträngningar för att skapa artificiellt odlade njurar har främst varit fokuserade på att odla kompletta organ i laboratoriemiljö för att sedan transplantera dem. Men då ingen forskargrupp i världen har lyckats få dessa att njurar fungera, kan forskarteamet alltså ha upptäckt en betydligt framgångsrikare väg att gå.