Fritt fram för fler donationer efter cirkulationstopp.
I januari avslutades pilotfasen i Vävnadsrådets och Sveriges kommuner och landstings nationella DCD-projekt. Nu meddelar ansvariga för projektet att det är fritt fram för pilotsjukhusen att återuppta arbetet med den här typen av donationer.
I Sverige har organdonationer hittills endast genomförts hos patienter vars cirkulation hållits igång med hjälp av respirator efter att patienten konstaterats ha utvecklat total hjärninfarkt. Men många andra länder genomför också donation efter cirkulationsstillestånd – där det är hjärtat som stannar först varpå hjärnan oåterkalleligen slutar fungera – efter att livsuppehållande behandling har avbrutits hos en person på intensivvårdsavdelning som inte går att rädda. En process som gör det möjligt för fler som vill donera att faktiskt få göra det.
Sjukhusen som nu får återuppta arbetet DCD-donationer är Karolinska universitetssjukhuset i Solna, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Västmanlands sjukhus Västerås, Skånes universitetssjukhus i Malmö, Centralsjukhuset Kristianstad och Södersjukhuset i Stockholm.
Enligt de projektansvariga kan ett eventuellt breddinförande av DCD-donation i landet sannolikt ske tidigast hösten 2020.