Ny rekordutdelning till njurforskning
Njurfondens utdelning ökar för tredje året, till sex miljoner kronor. På tre år har anslagen fördubblats. På så sätt kan den livsviktiga forskningen om njursjukdom ta nya kliv framåt.
Njurfonden växer och allt fler forskare kan få bidrag för viktig forskning om njursjukdomar och njurtransplantationer. Beslutet om vilka projekt som får bidrag i år togs i december 2021, berett av en beredningsgrupp med framstående forskare och experter samt personer som kan bidra med patientperspektiv.
Bidrag beviljades för 49 projekt av hög kvalitet som bedöms kunna göra skillnad för njursjuka inom överskådlig tid. Totalt kom det in 88 ansökningar, även det ett nytt rekord.
– Antalet ansökningar har ökat kontinuerligt sedan Njurfonden grundades, den har blivit mer känd och är en fond som man räknar med. Det känns väldigt positivt, säger Njurfondens ordförande Håkan Hedman.
– Det är roligt att se att det pågår så mycket njurforskning vid flera institutioner i hela landet. Det var också hög kvalitet på projekten som sökte, så vi fick göra grova prioriteringar. Hade vi haft möjlighet skulle vi ha kunnat dela ut mycket mer pengar.
Ansökningarna har gällt varierande ämnesområden. Njurfonden ser att det bland annat pågår mycket forskning om inflammatoriska njursjukdomar, som IgA-nefrit.
– Där ser vi nu att det kan komma effektiva behandlingar inom en snar framtid, och det känns väldigt bra att Njurfonden är med och bidrar till det, säger Håkan Hedman.
Ett annat ämnesområde är kronisk njursjukdom CKD 1-4 och diabetes. En av de som får anslag i år är Jenny Nyström, professor i njurfysiologi, Göteborgs universitet. Hon får 150 000 kronor till forskning om hur diabetes orsakar njursjukdom. Diabetes är den vanligaste bakomliggande orsaken till kronisk njursjukdom, och forskningsframsteg på det här området kan leda till nya behandlingsmöjligheter som kan hjälpa många människor.
Genom att studera cellerna på insidan av njurens blodkärl, där filtrationen sker, och se hur de påverkas i njurar hos personer med diabetisk njursjukdom jämfört med friska personer, kan forskarna få ökad kunskap om hur njurarna skadas, och förståelse för hur det kan förhindras.
– Vårt projekt behöver stöd från flera forskningsfinansiärer och bidraget från Njurfonden betyder mycket för oss. Njurforskning får generellt för lite resurser i dag i relation till hur många i världen som är drabbade av njursjukdom, säger Jenny Nyström.
Transplantation är ytterligare ett angeläget forskningsområde som berör många njursjuka. Ett projekt som Njurfonden bidrar till i år handlar om hur immunförsvaret påverkar resultatet av njurtransplantationer, och leds av Alireza Biglarnia, docent och överläkare i transplantationskirurgi vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.
– Vi vet att den syrebrist som uppstår i njuren innan den transplanteras ändrar cellernas utseende. Det här gör att det medfödda immunförsvaret reagerar och det uppstår en inflammation i den transplanterade njuren, vilket i värsta fall kan leda till försämrat utfall, säger Alireza Biglarnia.
Tidigare data bygger på studier av stora grupper av människor. Målet med den här studien är att utveckla analysmetoder på individnivå, för att kunna identifiera risken för den enskilda patienten att drabbas av sämre resultat på grund av en immunattack. Därmed hoppas man kunna individanpassa immunförsvarets dämpning med medicineringen. Alireza Biglarnia får 200 000 kronor till projektet.
”Vi är oerhört tacksamma för bidraget och förtroendet från Njurfonden.”
– Vi är oerhört tacksamma för bidraget och förtroendet från Njurfonden. Pengarna kommer vi använda för att få fram ny kunskap som krävs för att förbättra utfallet för transplanterade patienter i framtiden, säger han.
Utöver Njurfondens forskningsanslag delas Bengt Rippes forskarpris ut. Prissumman på 50 000 kronor går till Bengt Lindholm, senior forskningsspecialist och sektionschef vid Baxter Novum, Karolinska Institutet i Stockholm, med motiveringen att han gjort en pionjärinsats avseende introduktionen av modern peritonealdialys i Sverige.
Insamlingsstiftelsen Njurfonden har nu i åtta år delat ut pengar till svensk njurforskning. Totalt har över 28 miljoner kronor delats ut till olika forskningsprojekt i Sverige.
Läs mer: 49 forskare beviljas anslag 2021. Bengt Rippes pris 2021 >